To Ιεροθέσιον στην Αρσάμεια και το τούνελ των 158 μέτρων

Η Αρσάμεια ήταν αρχαία πόλη χτισμένη δίπλα στον Νυμφαίο ποταμό που είναι παραπόταμος του Ευφράτη. Ας θυμηθούμε ότι σε κοντινή απόσταση, στον Ευφράτη ποταμό βρισκόταν και η Αμφίπολη της Συρίας των ελληνιστικών χρόνων. Το Ιεροθέσιο είναι ένα μνημείο που φτιάχτηκε κατά παραγγελία του Αντίοχου Α’ του Θεού για τον πατέρα του, τον Μυθριδάτη Α’ τον Καλλίνικο (109 π.Χ. – 69 π.Χ.). Ο Αντίοχος είχε την καταγωγή της βασιλικής του δυναστείας στους Αχαιμενίδες από την πλευρά του πατέρα του και στους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο από την πλευρά της μητέρας του,  η οποία ήταν η Λαοδίκη η Θεά και Φιλάδελφος. Λόγω της μητέρας του είχε μακρινή συγγένεια με τους περισσότερους από τους σημαντικούς στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου  κι έτσι ήταν απόγονος του Σελεύκου Α΄ του Νικάτορα της δυναστείας των Σελευκιδών, του Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρα της Αιγύπτου, του Αντίγονου Α’ του Μονόφθαλμου, του Λυσίμαχου της Θράκης και του Αντιπάτρου.

Στο Ιεροθέσιον σώζονται 3 ανάγλυφα με παράσταση δεξίωσης (χειραψίας). Ένα από αυτά είναι το παρακάτω, το οποίο απεικονίζει τον Μιθριδάτη Α΄ Καλλίνικο με τον Ηρακλή – Αρτάγνη και είναι τοποθετημένο κοντά σε ελληνική επιγραφή, η οποία βρίσκεται λαξευμένη πάνω από την είσοδο σπηλαίου και αποτελεί την μεγαλύτερη επιγραφή που υπάρχει στην Ανατολία.

arsameia

4955697836_1d7c66328f_z

Η χρήση του σπηλαίου είναι απροσδιόριστη, το μήκος του ωστόσο είναι 158 μέτρα!
Οι πληροφορίες μας για αυτό το άρθρο προέρχονται από το παρακάτω ιστολόγιο: http://klearchosguidetothegalaxy.blogspot.gr/2010/09/nymphaios-arsameia.html

800px-Hierothesion_(4955126957)

arsemia-6

arsemia-4

Όπως αναφέρεται στο ιστολόγιο, το σπήλαιο μπορεί να εκφράζει την γέννηση του Μίθρα, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 25 Δεκεμβρίου από μία παρθένο μέσα σε μία σπηλιά (η υιοθέτηση από το Βυζάντιο σε κατοπινά χρόνια της 25ης Δεκεμβρίου για την γέννηση του Ιησού έγινε προκειμένου να είναι εύκολος ο προσηλυτισμός των οπαδών του Μιθραϊσμού, η οποία ήταν εκείνα τα χρονια η κυρίαρχη θρησκεία στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία).

Όλες οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες του κειμένου μας είναι από το μπλοκ: Klearchos Guide to the Galaxy.

Έχουμε συναντήσει τον αριθμό 158 αρκετές φορές έως τώρα:

  • 158 μέτρα είναι η διάμετρος του τύμβου Καστά
  • 158 μέτρα είναι η περίμετρος του τύμβου στο Ηρώο του Αρχοντικού της Πέλλας (δείτε εδώ)
  • 158 μέτρα είναι η διάμετρος του ελληνιστικού τύμβου Yigma Tepe στην Πέργαμο (δείτε εδώ)
  • 158 μέτρα είναι το τούνελ στο Ιεροθέσιον της Αρσάμειας.

Αναρωτιόμαστε εάν αυτός ο αριθμός σημαίνει κάτι. Να σημειώσουμε ότι το μετρικό σύστημα της αρχαιότητας ήταν διαφορετικό από το σημερινό. Η βασική μονάδα μέτρησης του μήκους στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ο πόδας που όμως δεν είχε μια απολύτως καθορισμένη τιμή, αλλά η τιμή του ποικίλει. Με λίγα λόγια το «158» ίσως έχει άλλη αριθμητική αντιστοιχία στον αρχαίο κόσμο.

OTArsameiaSockelIIIDexiosis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s