Δεξαμενές της Αλεξάνδρειας: η πόλη κάτω από την πόλη

Από το Αλεξανδρινό Ρομάντζο πληροφορούμαστε πως για το σχεδιασμό και την κατασκευή της Αλεξάνδρειας ο Δεινοκράτης και ο Αλέξανδρος συμβουλεύτηκαν αρκετούς μηχανικούς, μεταξύ αυτών ήταν και ο λιθοξόος Νουμήνιος και ο αδερφός του που ονομαζόταν Υπόνομος. Ο Ύπονομος συμβούλεψε τον Αλέξανδρο να χτίσει την πόλη σε πέτρινα θεμέλια και να κατασκευάσει εκτενή αρδευτικά κανάλια, δεξαμενές και συστήματα απορροής υδάτων προς τη θάλασσα. Τα κανάλια της πόλης ονομάστηκαν «υπόνομοι» προς τιμήν του και η σχετική χρήση της λέξης έχει φτάσει μέχρι και τις μέρες μας.


romance


Το δίκτυο υπονόμων της Αλεξάνδρειας αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της αρχαίας πόλης, συγκρίσιμο σε μεγαλοπρέπεια με αυτό της Κωνσταντινούπολης. Το δίκτυο συνέχισε να εξελίσσεται και να επεκτείνεται για πολλούς αιώνες και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Mahmoud Bey, που πραγματοποιησε εκτεταμμένες ανασκαφές στην πόλη το 1867, αναγνώρισε περίπου 700 δεξαμενές οι οποίες σταδιακά άρχισαν να εξαφανίζονται κάτω από τη σύγχρονη πόλη. Παλιότερες αναφορές ανεβάζουν αυτό τον αριθμό σε περίπου 2000! Χάρη σε αρχαιολογικές μελέτες έχουν επανεντοπιστεί σήμερα πάνω από 100 από αυτές.

SH_CARTCIT

Τα δαιδαλώδη υπόγεια κανάλια της Αλεξάνδρειας ήταν και ένας από τους λόγους εξαφάνισης μιας γυναίκας, η οποία μάλλον χάθηκε σε αυτά όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Για τους Αλεξανδρινούς, οι οποίοι δε διστάζουν να δημιουργούν αστικούς μύθους και να συνδέουν οτιδήποτε συμβαίνει στην πόλη τους με τον χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η γυναίκα βρίσκεται πλέον μαζί με τον Αλέξανδρο ο οποίος αναζητούσε συντροφιά…

Περισσότερες πληροφορίες:

  1. Alexandria’s cisterns (touregypt.net)
  2. The cisterns of Alexandria (Γαλλικό Ινστιτούτο Αλεξανδρινών Σπουδών)
  3. Judith McKenzie, The Architecture of Alexandria and Egypt 300 B.C.–A.D. 700, Yale University Press, 2007 (Google Preview)
  4. Jean-Yves Empereur, Stéphane Compoint, Alexandria Rediscovered, 1998
  5. Jean-Yves Empereur, Alexandria – The Jewel of Egypt (Discoveries – Harry Abrams), 2002
  6. Smisthonian Maganzine: Raising Alexandria
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s