Η 2η ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ

Με αφορμή το προηγούμενο άρθρο για την κυκλική φθορά στο ψηφιδωτό του τάφου Καστά, παραθέσαμε παραδείγματα ψηφιδωτών με παρόμοιες φθορές. Σε ένα από αυτα παρατηρήσαμε και μια ακόμα κυκλική εκβάθυνση, την οποία βλέπουμε στο κάτω αριστερό μέρος της παρακάτω φωτογραφίας:

Untitledmosaic

Αξιοσημείωτο είναι πως παρόμοια κυκλική εκβάθυνση υπάρχει και στον τάφο της Αμφίπολης μπροστά και αρίστερά απο τις δύο σφίγγες (κόκκινο βελάκι στην ακόλουθη φώτο):

hole

(Η παραπάνω φωτογραφία του ψηφιδωτού της Αμφίπολης είναι από δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και σε καλή ανάλυση βρίσκεται εδώ: http://esp.rt.com/actualidad/public_images/c64/c6468635cc724007a7cd7f15f40830c3.jpg )

Ο ρόλος αυτής της κατασκευής μας είναι άγνωστος, παρατηρούμε όμως πως κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στο δεξί μέρος του ψηφιδωτού, κάτι που σημαίνει πως η συγκεκριμένη οπή μάλλον δεν ανήκε για παράδειγμα σε βάση κάποιου κίονα. Ενδεχομένως να σχετίζεται με κάποιο λατρευτικό τελετουργικό και την τοποθέτηση κάποιου αντικειμένου στο συγκεκριμένο σημείο. Εικάζουμε ότι κι αυτό πρέπει να είναι μεταγενέστερη προσθήκη (Ρωμαικής μάλλον εποχής) και ότι δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε με την κατασκευή του μνημείου.

psifidoto2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s